Criza tratamentului de substituție

Raport de monitorizare privind accesul în România la tratament de substituție pentru utilizatorii de droguri injectabile

Numărul persoanelor din București care își injectează droguri este estimat de Agenția Națională Antidrog la 10 810. Majoritatea sunt consumatori de heroină și ei ar putea umple complet Sala Palatului și Sala Polivantă din București. Dependența de droguri este o boală, o afecțiune care poate fi abordată medical și psihologic.

Una dintre cele mai eficiente metode de abordare a dependenței de opioide este tratamentul de substituție oferit în centre de substituție, adică centrele OST (Opioid Substitution Therapy). Tratamentul de substituție (OST) este administrarea pe termen lung sub supervizare medicală a unei substanțe psihoactive (ex. metadonă, buprenorfină), de obicei pe cale orală, persoanelor dependente de heroină pentru a reduce efectele acesteia și pentru a preveni apariția simptomelor de sevraj.

Tratamentul de substituție (OST) este ieftin, are potențialul de a susține reinserția socială a beneficiarilor și de a reduce riscul infecțiilor asociate, HIV, hepatită C, TBC. Tratamentul OST este un element cheie în terapia bolnavilor care prezintă comorbidități de tipul celor menționate. În absența acestuia, administrarea tratamentului pentru tuberculoză, HIV sau hepatită C la acești pacienți devine foarte dificilă și duce la prăbușirea ratei de aderență la tratamentul acestor infecții.

Mai multe informații pot fi regăsite în raportul complet realizat de Observatorul Român de Sănătate.

Acest raport face parte din seria Monitorizări a Observatorului Român de Sănătate.